Anasayfa / Basur (Hemoroid) / Basur Hastaları Ne Yemeli, Nasıl Beslenmeli
instagram sayfası

Basur Hastaları Ne Yemeli, Nasıl Beslenmeli

Basur hastalarının en hassas olmaları gereken nokta aslında nasıl beslenmekte oldukları değil, tuvalette geçirdikleri zamandır.

İnsanlar için dışkılama süresi içerisinde ıkınmak ve fazla süre oturmak basurun oluşmasına, basur olan birinin basur derecesinin ilerlemesine veya tedavi olmuş birinin ise hastalığının tekrarlamasına neden olmaktadır.

Basuru olan kişilerin %90 gibi bir oranında yüksek seviyede kabızlık problemi ve tuvalette uzun vakit geçirme alışkanlıkları görülmektedir.

basur hastaları nasıl beslenmeli ne yemeli

Basur Olan Biri Acı Yiyebilir mi?

Basuru olan bir hastaya çevresi tarafından sürekli acı yememesi şeklinde tavsiyeler verilmektedir.

Aslında acı basura değil, makatta yaratmış olduğu yanma ile ıkınmaya neden olmaktadır. Dolayısıyla basura sebep olan acı değil ıkınmaktır.

Eğer acı yedikten sonra yanma hissediyor ve ıkınmaya sebep oluyorsa acı tüketmemeniz en doğru olanı olacaktır.

kayısı-kurusu-kabızlığı-önler

Basur Hastaları Ne Yemeli?

Kabızlık şikayeti olan ve bu sebeple tuvalette fazla vakit geçiren insanlar kabızlığı engellemek için normalden biraz daha fazla meyve, sebze tüketmelidirler.

Kayısı, kayısı kurusu, incir gibi ürünler tüketmek fayda sağlar. Bunların dışında mümkün oldukça her öğün yemek sırasında kepek ekmeği tüketilmelidir.

Kepek ekmeğinin tam olarak yeterli gelmediği taktirde 1 bardak kepek çorba, yoğurt veya süt gibi ürünler ile karıştırılarak tüketilebilir.

Periyodik olarak bu şekilde beslenmek yaklaşık olarak 2 ay sonra bağırsakları eğitmiş olacağından kabızlığıda bitirecektir.

Op. Dr. Seher ŞİRİN makat bölgesinde hastalıkları olan kişilerin nasıl beslenmesi gerektiği hakkında kapsamlı bilgiyi bu videomuzda vermektedir.

Basurlu Hasta Tuvalete Ne Zaman Gitmeli

Elden geldiği sürece günün aynı saatlerinde tuvalet alışkanlığı edinilmesi olumlu olacağı gibi kahvaltıdan sonrasını tercih etmek daha faydalı olacaktır.

Tuvalete girerken en fazla 2 dakika sonra çıkacağım şeklinde kendinizi şartlandırmalı dışkılamada ilk kısımı çıkardıktan sonra hala dışkılama ihtiyacı olduğu hissedilip ıkınılmamalı ve zorlanmamalı bir sonra ki dışkılamaya bırakılmalıdır.

Her zaman belirttiğimiz gibi tuvalette çok vakit geçirmek doğru değildir.

Tuvalete giderken yanlarında gazete, kitap, telefon ya da tablet gibi zaman geçirici araçlar götürülmemeli tuvalete sadece dışkılama işlemini gerçekleştirmek için gidilmelidir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi günün aynı saatlerinde yapılan dışkılama işlemini çok kısa tutup zorlamadan ve ıkınmadan gerçekleştirdiğiniz taktirde bağırsaklarınız bu konuda eğitilmiş olacak ve hastalığınız ilerlemeyecek ya da tedavi olduysanız nüksetmeyecektir.

Yazar: Op. Dr. Ergun AYGÖREN
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Ergun AYGÖREN 1982 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz