Anasayfa / Basur (Hemoroid) / Basur Ameliyatı Olanlar Ne Yemeli?
instagram sayfası

Basur Ameliyatı Olanlar Ne Yemeli?

Basur tedavisi olan insanlar tedavi olduğu yönteme bağlı olarak değişik sorunlar yaşayabilmektedir. En sık kullanılan tedavi yöntemlerine göre yaşanabilecek problemleri aşağıda sıralayıp, daha sonra beslenme konusuna ilişkin detaylara geçeceğiz. Yazımızı atlamadan, dikkatlice incelemenizi öneririz.

Proktoloji (makat hastalıkları) uzmanları tedavi ardından hastalarda görülebilecek komplikasyonları şu şekilde izah etmektedir.

Lazer Tedavisi ve Sonrası

Bu yöntemde bilindiği üzere ışığın ısıtma gücünden faydalanmaktadır. Şiddetli ya da ciddi ağrılar görülmediği gibi saatler içinde azalmaya başlayan yanma hissi yaşanır. Kanama yok denilebilecek kadar az düzeydedir ve tedavi 5 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleşir. Kişi herhangi bir iş, güç kaybı yaşamayarak aynı gün aralıksız devam eder. Çoğunlukla 1 ve 2. derece olan vak’alarda tercih edilebilir.

Lastikle Boğma Yöntemi ve Sonrası

5-10 dakika kadar kısa süren tedavinin ardından künt bir ağrı söz konusu olabilir. Ancak hastayı rahatsız eden konu ağrı değil ortalama 3 saat kadar sürecek dolgunluk, yani dışkılama hissiyatıdır. Bu hissiyat beynin boğulan memeleri dışkı olarak algılamasından kaynaklanmaktadır. Herhangi bir iş-güç kaybı yaşanmaz ve kişi günlük yaşantısına aralıksız devam edebilir. Az miktarda seyrek olarak kanama ile karşılaşılabilir.

THD Ameliyatı ve Sonrası

Basur memelerine kan taşıyan atar damarın kökten bağlanması ile yapılan tedavidir. İşlem anüsten 7-8 cm yukarıda gerçekleştirildiği için ağrı minimaldir. Bu alanda ağrı duyusunu hissetmeye olanak tanıyan sinirlerin sayısı azdır.

Bu yöntemle tedavi olan hastalar 1-2 gün istirahat ettikten sonra günlük hayatına sıkıntısız devam edebilir. Kanama, dışkı ya da gaz kaçırma gibi problemler meydana gelmez. Bağlanan memeler günler içinde kan gelmediği için büzüşerek düşer.

Klasik Ameliyatla Tedavi ve Sonrası

Ameliyatsız olarak adlandırılan tedavi yöntemleri henüz gelişmemişken tercih edilecek tek teknik olup dolayısıyla en eski yöntemdir. Toplamda 4-5 hafta ağrı söz konusu olup bunun ilk 2 haftası dayanılmayacak düzeydedir. Kanama diğer yöntemlere nazaran çok daha sıklıkla görülür. Nadiren makatta daralma, dışkı ve gaz kaçırma gibi komplikasyonlar cereyan edebilir. Diğer yöntemlerde herhangi bir pansumana ihtiyaç duyulmazken klasik ameliyatın ardından 1 ay boyunca pansumana ihtiyaç duyulabilir.

basur ameliyatı olanlar nelere dikkat etmelidir

Basur Ameliyatı (Tedavisi) Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Aşağıda sıralayacağımız maddeler sadece tedavi olanlar için değil aynı zamanda bu rahatsızlığa maruz kalıp şikayetleri söz konusu olan kişiler için de geçerlidir.

– Kabız kalınmamalı
– Uzun süreli ishal yaşanmamalı
– Tuvalette kısa kalınmalı
– Fazla ıkınılmamalı
Kabızlık yapan gıdalardan uzak durulmalı
– Kabızlık ve ıkınma sebebi oluyorsa aşırı acı gıda tüketilmemeli.

Basur Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Hemoroid rahatsızlığı olanlar ya da tedavi geçirenler mutlaka beslenmelerine ve kabız kalmamaya özen göstermelidir. Nasılsa tedavi oldum bir daha tekrar basurum olmaz diye düşünmek yanlıştır. Gereken özeni göstermeyip, tedbir alınmadığı taktirde rahatsızlık tekrar ortaya çıkabilir. Nasıl ki bir dişiniz çekilse dahi diğerleri de çürüme ihtimali taşıyorsa basur da tedavi olsa dahi ihmalkar davranıldığında tekrar meydana gelebilir.

Kepekli Ekmek
Lif içeren bir gıda olduğu için kabızlığı engellemede başarılıdır. Kepekli ekmek dışında kepeğin kendisi de yoğurt veya çorba ile karıştırılarak tüketilebilir.

Sebze
Tüm sebzeler bağırsakların rahat çalışmasına yardımcı olur ve lif içerdikleri için kabızlığın engellenmesinde rol oynar. Mümkün olduğunda sebze tüketmek gerekir.

Meyve
Mümkün olduğu kadar her akşam düzenli bir şekilde meyve tüketmeniz lif açısından zengin oldukları için faydalı olacaklardır.

Kuru Kayısı
Kayısı diğer meyvelere nazaran kabızlık problemine karşı daha etkilidir. Taze ya da kuru kayısı direk olarak tüketilebileceği gibi kompostosu ya da suyu da içilebilir.

Basur Hastaları Ne Yememeli?

Çoğunlukla muz, domates, patlıcan ve acı gıdalar insanların kabız olmasına sebebiyet vermektedir. Bunların dışında kabız kaldığınızda hangi gıdaları tükettiğinizin analizini en kolay siz yapabilirsiniz. Ne yedikten sonra bu problemle karşı karşıya kaldığınızın analizini yaparak o gıdalardan uzak durabilirsiniz. Bolca sıvı tüketmeyi unutmamalısınız.

Yazar: Op. Dr. Adil ALTINSOY
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Adil ALTINSOY 1993 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz