Basur hastalığı olan insanların en çok tedirgin oldukları şey kesinlikle bu hastalığı herhangi bir kimseye ya da doktora söyleyememeleridir. Bu sebepten dolayı hastaların bir çoğu utandıklarından dolayı tedavi olamaz ve ağrı sızı içerisinde işkence çekerler.
Utanmaya sebep olan asıl konu ise muayenenin hangi şekilde ve nasıl yapılmakta olduğudur.
Basur Muayenesi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
Basur muayenesinde hastalığın derecesine göre uygulanması gereken bir kaç kontrol vardır. Şimdi bunları açıklamalı bir şekilde sırasıyla inceleyelim.
Muayene esnasında odada doktor ve asistanından başka hiç kimsenin olmayacağını belirtmek isteriz. Bayan ya da erkek doktor seçimi yapma şansı tabi ki sizin elinizdedir.
Utanma probleminize engel olarak 5-10 dakika gibi bir sürede tedavi olup, açıkçası azap çekmekten kurtulabilirsiniz.
1-) Gözle Muayene:
Basur hastası olan kişi muayene edilebilecek bir pozisyonda oturulur.
İç basur ve dış basur olarak ikiye ayrılan rahatsızlığın hangisi hastada mevcut gözlemlenir. Dış basur gayet açık bir şekilde makatın dışına çıktığından çok kolay farkedilir.
İç basursa makatın içinde oluştuğu için hastalık 3 ve 4. dereceye ulaşmadıysa görülememektedir. Fakat 3. ve 4. evresine ulaşmış olan iç basur memesi de dışarıdan farkedilmektedir. Dolayısıyla gözle yapılan kontrolde hastalığın derecesi anlaşılmaktadır.
2-) Parmakla Muayene:
Hastalığın daha yeni başladığı zamanlar dışarıdan görülemeyen zamanlar kullanılmakta olan kontrol şeklidir. Gözle görülemeyen meme parmak ile kontrol edilmektedir.
Parmak dışında anoskop denilen parça ile de memenin görüntüsü alınabilmektedir.
3-) Anoskop Muayenesi:
Parmakla kontrol yönteminde de bahsettiğimiz gibi anoskop ismi verilen parça ile anüsün iç kısmı daha kolay ve net bir şekilde gözlemlenebilir. Böylece hastalığın anal fissür (makat çatlağı) ile karıştırılmaması da önlenmiş olmaktadır.
Sıraladığımız muayene çeşitleri ile hastalığın basur olup olmadığı tanısı kesin olarak belirlenmektedir. Bundan sonra belirlenmesi gereken şey basurun kaçıncı evresinde olduğudur.
Evreninde belirlenmesi ile hangi tedavi yönteminin kullanılacağına net bir şekilde karar verilmektedir. Basur hastalığı içinde bir kaç tedavi yöntemi vardır. Şöyle sıralayabiliriz;
Hastalığın henüz yeni başlamış olduğu dönem denilebilir. Eğer erken fark edip bir uzmana görünürseniz ilaçla tedavi edilme şansı yüksektir. Bunun için ilk olarak doktorunuz size gereken ilaçları kullanmanızı söyleyecektir.
İlaçlar kesin olarak geçirir diye bir şey söylenemez. Buna tam olarak tanı ilaçların kullanımından sonra konulabilir. Eğer basur hala devam ediyorsa lazerle basur tedavisi yöntemi kullanılabilir.
Bu tedavi yöntemi 5-10 dakika kadar kısa bir sürede yapılmaktadır. Ve hasta herhangi bir istirahat kullanmadan sosyal, özel ve iş hayatına devam edebilmektedir.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Seher ŞİRİN 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.