Anasayfa / Basur (Hemoroid) / Kabızlık Neden Olur, Nedenleri Nelerdir?
instagram sayfası

Kabızlık Neden Olur, Nedenleri Nelerdir?

Bazen gelip geçici bir problem olan kabızlık, bazı insanlarda sürekli meydana gelen bir sıkıntı olabilir.

Basur ve diğer makat hastalıklarının oluşmasında ki en büyük etken kabızlık sorunudur. Tıpta konstipasyon ismi verilen bu vakıanın açılımı az ve sert dışkılama olarak tanımlanabilir.

kabizlik neden olur

Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık (konstipasyon) yaş, cinsiyet farkı gözetmeksizin herkesin karşılaşabileceği bir durumdur.

Fakat çoğunlukla bebekler, çocuklar, kilolu insanlar ve hamile kadınlarda diğer insanlara göre daha fazla görülmektedir.

Sebeplerine bakıldığında, en önemli etkeni beslenme alışkanlıklarıdır. Aşağıda belirteceğimiz nedenlere dikkatlice göz atıldığında problemin ne olduğu bulunabilir.

Op. Dr. Seher ŞİRİN Kabızlık nedenlerini videoda anlatmaktadır;

Lif (Posa) İçermeyen Gıda Tüketimi Kabızlık Sebebidir

Az öncede bahsettiğimiz gibi bu sıkıntının oluşmasında ki en önemli etken hatalı ve düzensiz beslenmedir. Lif ve posa yönünden yeterli olmayan şekilde beslenme sonucunda kabızlık görülebilmektedir.

Lif içeren gıdalar bağırsak tarafından emilmediğinden dolayı su tutar ve böylece dışkı sürekli yumuşak olmaktadır. Lifli gıdalar olarak sebze tüketimi arttırabilir.

Et ve süt gibi hayvansal besinlerde lif düşük olduğundan dolayı dışkının sert olmasına sebep olabilmektedir.

Lif Kaynakları Nelerdir?

Yulaf kepeği, yulaf ezmesi, arpa, kuru erik, armut, greyfurt, şeftali, elma, muz, kayısı, çilek, böğürtlen, kiraz, ananas, sarı veya yeşil mercimek, fasulye, nohut, brokoli, brüksel lahanası, havuç, mısır, bezelye, domates, kabak, patates, şalgam, pancar, karnabahar, lahana, soğan, yulaf gevreği, portakal, fındık, keten tohumu, yaban mersini, kereviz, kepekli tahıllar, buğday kepeği, mısır kepeği, badem, ceviz, kuskus, kahverengi pirinç, bulgur, salatalık, yeşil fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, üzüm.

Yetersiz Sıvı Tüketilmesi Sebep Olur

Kabızlığa neden olan diğer en etken unsur ise az su tüketimidir. Çoğunlukla kalın bağırsağın susuz kalması nedeniye oluşabilir. Bir insanın günlük olarak 2-3 lt kadar su tüketmesi gerekmektedir.

Tuvalet Erteleme

Bu başlık biraz enteresan gelebilir ve bu ne demek diye düşünenleriniz olacaktır. Günümüzde hijyene çok düşkün ve aşırı hassasiyet gösteren kişiler vardır.

Evlerinden başa hiç bir yerde dışkılama ihtiyacını yapmaz ya da yapamazlar. Bu durumda tuvalet ihtiyacı sürekli ertelenerek bağırsak kaslarının tembelleşmesine yol açmaktadır.

Tembelleşen bağırsak ile dışkıyı anüse ittirme fonksiyonunu ertelemeler sonucunda kaybedebildiğinden dolayı kabızlığa neden olmaktadır.

Stresten Uzak Durun

Bir çok hastalığa sebep olan bir faktör de strestir. Kabızlık vakıasında da rol oynamaktadır.

Stres bağırsağın çalışmasında yavaşlamalara neden olabilir. Depresyon ilaçları kullanan insanlarda da görülen kabızlık bu ilaçların yan etkilerinden kaynaklanmaktadır.

Fazla Kilo

Fazla kilolu insanlarda bir çok rahatsızlık görülür. Fazla kiloların kabızlık içinde etkileri vardır. Karın tabanı zayıflayan insanlarda bu vaka sık olarak görülebilmektedir.

İlaç Kullanımı

Sağlık yönünden bir çok hastalığa gelen ilaçların maalesef yan etkileri de bulunmaktadır. Çoğu ilacın proespektüsünde yazan yan etkiler kısmında konstipasyon yazmakta olduğu görülmektedir.

Gebelik

Hamilelerde bu sıkıntının görülmesi hormonal dalgalanmalardan dolayıdır. Genel olarak aş eren anne adayları bulduğu her şeyi yemektedir. Bu suretle lifli gıdalardan uzak durması sonucunda kabızlık oluşmaktadır.

Hareketsizlik

Hareketsizlik diğer sebepler kadar sebep olmasada bir nebze etkisi vardır. Günlük olarak hareket etmenin, yürüyüş ya da benzeri sporların yapılması kabızlık ve bir çok hastalığın tedbiri olarak bilinmektedir.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Bu başlığın tanımını üst kısımda madde madde açıklayarak yaptık. Sıraladığımız bu maddelere dikkat edip ve düzenli olarak uygulandığı taktirde bağırsaklar eğitilmiş olup , bir daha böyle bir probleme rastlamak zor olacaktır.

Yazar: Op. Dr. Seher ŞİRİN
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Seher ŞİRİN 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz