Hemoroid, hamile kadınlarda da çoğunlukla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu yazımızda gebelik döneminde olan bayanların hemoroid rahatsızlığına karşı nasıl bir önlem almaları gerektiğini kapsamlı şekilde ele alalım.
Gebelikte Basur Hastalığı
Gebelik esnasında, anne adayının vücudunda bir çok değişiklikler ve sorunlar gözlemlenmektedir. Bu sorunlardan biride basur yatkınlığıdır.
Gebeliğin ilk zamanlarında çok fark edilen bir fiziki değişiklik görülmese de hamileliğin 4. ayından sonra rahim ve bebek büyümesine paralel bir şekilde karın içinde basınç artış göstermektedir.
Gebeliğin 6. ve 7. ayından itibaren büyüme gösteren uterus ve bebek, annede ki toplardamarların basınç artışına maruz kalması ile genişlemeye neden olması annede basur (hemoroid) oluşmasına sebep olmaktadır.
Hamilelik sürecinde annelerin beslenme ve tuvalet alışkanlıklarının değişiklik göstermesi ile birlikte oluşan kabızlık ve sık dışkıya çıkma sorunları, hemoroidin oluşması için en büyük problemlerdir.
Yeni Doğum Yapanlarda Basur
Bilindiği gibi günümüzde iki çeşit doğum vardır. Bunlar sezaryen ve normal doğum olarak adlandırılır.
Normal doğum yapan kadınların doğum sırasında göstermiş oldukları aşırı ıkınma, zaten mevcut olan basurun anüs dışarısına çıkış yapmasına neden olduğu gibi tromboze hemoroid yani boğulmuş hemoroid adı verilmekte olan ağrılı durumunda ortaya çıkmasında büyük rol oynar.
(Tabi bu durum normal doğum yapılmaması anlamını taşımamaktadır) 10 gün kadar sürmekte olan bu boğulmuş basurun vermiş olduğu ağrılar, doğum sırasında yaşanan ağrılardan daha fazladır.
Gebelikte Basur İçin Oturma Banyosu
Basur rahatsızlığına hamilelikten önce veya hamilelik döneminde maruz kalan anneler basur ilaçlarının kullanımından kaçınmalıdır.
Basur memelerinin ağrı yapmaması ve rahatlaması için oturma banyosu yapılabilir. Evinizde küvet varsa çok kaynak olmasına gerek yok küvetin veya eğer yoksa büyük boyutta bir lehenin içini ılıktan biraz daha sıcak su doldurularak içerisinde oturmanız memeler için iyi gelecek ve sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.
Oturma banyosunu 30 dk’dan günde iki kez yapmanız olumlu olacaktır.
Hamilelikte Basur Hastalığına Karşı Alınacak Önlemler
Aslında basur hastalığına karşı alınacak olan önlemler hamile veya hamile olmayan her insanda aynı sayılır.
Basur hastalığına maruz kalınmaması veya var olan hastalığın derecesinin ve şikayetlerinin artmaması amacıyla kabızlık durumuna ve dışkılama sıklığına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kabız olmamak için posalı ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Tuvalette çok fazla vakit geçirilmemeli, mümkünse sadece kahvaltı sonrasında dışkılama yapılmalıdır.
Yazar: Op. Dr. Atilla KAYA
Tel & WhatsApp: 0542 621 08 88
Kabızlık için kapsamlı bilgileri https://www.basurklinigi.com/kabizlik-nedenleri/ sayfamızdan edinebilirsiniz.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atilla KAYA 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.