Anasayfa / Basur (Hemoroid) / Basura İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
instagram sayfası

Basura İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Yetişkin insanların kadın erkek ayırt etmeksizin neredeyse yarısında basur yani tıp dilinde ki ismiyle hemoroid rahatsızlığı bulunmaktadır. Rahatsızlık kanama, şişlik, dışkılama esnasında zorlanma , tuvalet korkusu, acı, kaşıntı gibi şikayetlere neden olduğundan insanlar tükettikleri gıdalara da dikkat etmek zorunda kalır bu doğrultuda basura iyi gelen yiyecekler nelerdir tarzında sorular yöneltmektedirler.

Sıralayacağımız yiyecekler elbette ki basur hastalığını tedavi edici özellikte değildir. Sadece kabızlığınızı engelleyerek tuvalete daha kolay çıkmanızı ve şikayetlerinizi azaltıcı özelliklere sahip olabilir.

Yoğurt ve Kefir
Bağırsakların içinde bulunup sindirime yardımcı olan iyi bakterilere yardımcı olan kefirle yoğurt hemoroid hastalarına önerilen gıdalardan en önemlisi denilebilir. İyi bakteri olarak adlandırılan probiyotikler bağırsağa sindirilmeden gelen gıdaların parçalanmasını kolaylaştırmakta böylece kabızlık riskini azaltmaktadır.

Meyve ve Sebzeler
Basur çoğunlukla kabızlık dolayısıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Çünkü kabız bir kişi tuvalete çıktığında zorlanarak yani ıkınarak dışkılamaya çalışır. Hal böyle olunca anüste bulunan damarlar basınca maruz kalarak damarlar şişer böylece hemoroid rahatsızlığı ortaya çıkar. Hemoroid hastalığınız varken de kabızlığa dikkat etmez beraberinde ıkınırsanız şikayetleriniz şiddetlenerek rahatsızlığınız ilerleyebilir. Kabızlığa karşı lif içeren sebze meyveler tüketildiği taktirde sindirim sistemine yardımcı olunarak kabızlıkta önlenebilir.

(Lifler: Dışkıyı yumuşatan, bağırsakları hareketlendiren ve zorlanmadan dışkılamayı sağlar. Aksatmadan ve ideal şekilde tüketilmesi önemlidir. Elma, armut, avokado, enginar, bezelye, brokoli ve koyu yeşil yaprağa sahip sebzelerle, fasulye lif bakımından zengin kaynaklı besinler olduğunda önerilir.)

Tahıllar
Kepekli tahıllar lifle protein bakımından zenginlerdir ve sindirimi kolaylaştırırlar. Bireylerin kabız kalmaması, zorlanmadan dışkılaması, dışkının yumuşaması için doktorlar günlük 20-25 gram lif tüketilmesini önermektedir.

Yulaf ezmesi, kepek ekmeği, tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç gibi gıdalar lif bakımından zengin tahıl ürünleridir.

Sıvılar
Basur rahatsızlığı olan kişiler bolca sıvı tüketmelidir. Günlük olarak en az 2 litre su tüketileceği gibi bitkisel çay yanı sıra lif bakımından zengin sebze ve meyvelerin sularını tüketebilirsiniz.

Basura İyi Gelmeyen Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

Basur rahatsızlığına iyi gelen yiyecekler olduğu gibi zararlı olup şikayetleri artırabilecek özellikte yiyecekler de söz konusu olmaktadır. Bazı tüketilen katı ya da sıvı gıdalar ağrı, kanama veya kaşıntı gibi şikayetlerin artışında rol oynayabilir.

Kahve: çok fazla içildiği zaman bağırsakların içinde bulunan sıvıyı azaltır ve kabızlık sorununun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Alkol: tıpkı kahvede olduğu gibi bağırsaklarda ki suyun azalmasına ve iltihaplanmaya yol açabilir.

Baharat: pul biber, karabiber, kırmızıbiber, hardal, acı soslar gibi yemekleri tatlandırmada kullandığımız baharat ve soslar bağırsaklardan tam değil yarı sindirilmiş olarak geçtiği için basur kanaması artış gösterebilir.

Şekerli Gıdalar: Çörek, kurabiye, dondurma, kek ve gazlı içecekler bağırsakların çalışmasını yavaşlattığı gibi şikayetlerinizi artırabilir.

Tuz Tüketimi: Patates kızartması, cips, tuz içeren kraker, hazır yemek, şarküteri ürünleri, tuzlu çekirdek, tuzlu fındık gibi yüksek sodyum içeren gıdalar şikayetlerinizi artırır, dışkılamayı zorlaştırır ve kanama artırabilir. Dolayısıyla tüketilmesi bırakılmalıdır.

İşlenmiş Et: Sosis, salam, sucuk gibi ürünler ve bunların kullanıldığı ürünler sindirimi zorlaştırdığından tercih edilmemelidir.

Referans:
Basura Ne İyi Gelir, Hemoroide İyi Gelen İlaçlar Nelerdir?

Yazar: Op. Dr. Atilla KAYA
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atilla KAYA 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz