Anasayfa / Basur Tedavisi / Bursa Ameliyatsız Basur Tedavi Merkezi
instagram sayfası

Bursa Ameliyatsız Basur Tedavi Merkezi

Basur, ülkemizde yaşayan insanların yanlış beslenme alışkanlığı ile tuvalet ihtiyaçlarının yanlış şekilde giderilmesi doğrultusunda maruz kaldığı makat hastalıklarından biridir. Tıp dilinde hemoroid olarak bilinmektedir.

Anadoluda her ne kadar mayasıl olarak ifade edilse de, mayasıl makat bölgesinde meydana gelen kaşıntı rahatsızlığına denilmektedir. Mayasıl, tıpta anal dermatit olarak tabir edilir. Basurla hiçbir ilişkisi olmayan bu rahatsızlık yanlış manada kullanılmaktadır.

bursa basur tedavisi merkezi

Basur hastalarının %95’i, bu rahatsızlığa kabızlık sorunundan dolayı maruz kalmıştır. Kabız olan kişi dışkılamak için ıkınma sarfettiğinden ve tuvalette çok fazla zaman geçirdiğinden dolayı bu problemle yüzleşmektedir.

Basur Neden Olur?

Hastalığın tedavisi hakkında bilgi aktarmadan önce. Basurun neden olduğu ve önlenmesi için neler yapılmasının gerektiğinden bahsetmek isteriz. Az önce de belirtildiği üzere hemoroid rahatsızlığıyla karşılaşan kişilerin %95’inde kabızlık (konstipasyon) sorunundan dolayı meydana geldiği görülmektedir.

Kabız olan kişiler dışkılamada zorlandıkları için ıkınmakta ve ıkınma sonucunda da basur olmaktalardır. Kabızlık ve ıkınmanın yol açtığı tek hastalık bu değildir. Anal hematom ya da makat çatlağı hastalıkları da kabızlık ve ıkınma sorunuyla ortaya çıkmaktadır.

Ikınmak Zararlıdır

Bir çok rahatsızlık insanların yaptıkları hatalardan dolayı meydana gelmektedir. Çünkü insanlar bu hataların yapıldığında ortaya herhangi bir hastalığın çıkacağından haberdar değildirler.

Hemoroid sorunu da tıpkı belirtildiği gibi kabız kalınması ve herhangi birşeyin olmayacağı tahmin edilerek ıkınılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Her bireyin çocukluğundan beri tuvalet ihtiyacını gideremediğinde ıkınması ya da buna alıştırılması yanlış bir alışkanlıktır.

Bu konuda aileler bilinçli olmalı ve asla çocuklarını ıkınmaları için değil, kabız olmamaları için düzenli beslenmeye ve düzenli tuvalet ihtiyacına yönlendirmeleri gerekmektedir. Bu yalnızca çocuklar için değil tüm yetişkin insanlar için de geçerlidir.

Neden Ikınılmamalı?

Kabız kalan biri ıkınma sarfettiğinde makat bölgesinde meydana gelen basınç, anüste bulunan toplar damarların dokusunun bozulmasına ve bununla birlikte genişleme göstermesine sebep olmaktadır.

Aslında basur hastalarında meydana gelen meme bu damarın genişleyen bölümüdür. Bir çok kişi internet ortamında basur memesi nasıl patlatılır şeklinde aramalar yapsada hastaların böyle bir müdahaleyi asla yapmaması, yoksa kan kaybı yaşanarak daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmelidir.

Basur memesi ile ilgili daha detaylı konumuz için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Basur Rahatsızlığında Kanama Görülür

Üst kısımda toplar damarda bir doku hasarı oluşarak, genişleme meydana geldiğinden ve basur memesi olarak adlandırıldığından bahsetmiştik. Anüs içinden çıkan bu meme dışkıyla temas ettiğinde tahriş olmakta ve kanama meydana gelmektedir.

Bu kanama çoğu zaman ağrısız olmakta ve tuvalet kağıdında farkedilmektedir. Makatta meydana gelen kanama için de bilinmesi gereken önemli bir bilgi vardır.

Makat bölgesinde oluşan kanamalar yalnızca basur rahatsızlığının belirtisi ya da şikayeti olmayıp farklı makat hastalıklarından dolayı da kaynaklanabilmektedir. Dolayısıyla kanama sorunu farkedildiğinde boşvermeden, önemsenerek uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Basur Ağrı Yapar mı?

Toplumda basurun çok fazla ağrı yaptığına dair bir düşünce vardır, aslında en az ağrı gösteren makat hastalıklarından biridir. Basur iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. İç basur 4 evreden oluşan bir rahatsızlıktır. Başlangıcı 1., en ileri seviyesi ise 4. derecedir. Bu derecelerde ki memelerin özellikleri şöyledir;

1. derece: Meme hasta tarafından görülemediği gibi hissedilememektedir.
2. derece: Meme dışkılama sırasında dışarı çıkmakta, dışkılama sonunda kendiliğinden içeri girmektedir.
3. derece: Dışkılama esnasında dışarı çıkan meme, hasta tarafından ittirildiğinde içeri girmektedir.
4. derece: Meme dışarı çıkmakta ve ittirilse dahi sürekli dışarıda durmaktadır.

Ağrı yalnızca 3. ve 4. derece hastalarda meydana gelmektedir. Bunun sebebi ise aslında basur değil, memenin makat kasları arasında sıkışmasından kaynaklıdır. Bu duruma tromboze hemoroid yani basur boğulması ismi verilmektedir.

Bu durumla karşılaştığınızda sıcak su oturma banyosu yaparak müdahele edebilir ve rahatlayabilirsiniz. Sıcak sudan kasıt kaynak olmaması, yakmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Ilıktan bir tık daha sıcak olarakta ifade edilebilir. İçine oturabileceğiniz büyüklükte bir lehenin içini bu ayarda ki su ile doldurup gün içinde istediğiniz kadar yapabilirsiniz.

Basur Nasıl Geçer?

Öncelikle bilinmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Basur baş ağrısı gibi çok nadiren ortaya çıkıp, kendi kendine ya da ilaç kullanılarak geçecek bir rahatsızlık değildir.

Bu yalnızca ilk evrelerinde dikkat edildiği taktirde olabilecek bir şeydir. 3. ve 4. derecede ki rahatsızlıkların kendi kendine ya da ilaçla geçmesi beklenemez. Dolayısıyla rahatsızlığın ilk evrelerinde farkedildiği gibi uzman bir hekime başvurulursa tedavisinin çok kolay bir şekilde olmasıyla beraber kişinin uzun zaman boyunca ızdırap çekmeside gerekmemektedir.

Basur İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Basur ve diğer tüm makat hastalıkları için mutlaka genel cerrahi uzmanına muayene olunması gerekmektedir. Mümkünse proktolji yani makat hastalıkları uzmanı olması doğru teşhis ve tedavi yönünden avantaj sağlamaktadır.

Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa’da hizmet veren Idea kliniklerinin tümünde proktoloji uzmanları görev yapmaktadır.

IDEA klinik Bursa şubesinde görev yapmakta olan Op. Dr. Ergun AYGÖREN bu konuda oldukça tecrübeli ve birikimli, uzman bir hekimdir. Diğer tüm kliniklerde de aynı tecrübe ve birikimde proktoloji uzmanları görev almaktadır.

Ameliyatsız Basur Tedavisi

Konumuzun akışında hastalığın erken teşhisi ve tedavisinin kişi için oldukça avantajlı olacağından bahsettik. Ameliyatsız yani ayakta yapılan tedavi yöntemleri oldukça pratik ve 5-10 dakika kadar kısa sürmektedir. Dolayısıyla 5-10 dakikalık tedavi süreci olan bir hastalığın verdiği kanama, ağrı ya da benzeri şikayetleri yaşamak oldukça gereksizdir.

IDEA Klinik olarak çağdaş tedavi yöntemlerini kullanmaktayız. Basur için RBL (Rubber Band Ligation), Lazer ve THD yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Lazer tedavisi: Hastalığın yeni başladığı evrede uygulanabilen bir yöntemdir. Özellikle kanama meydana gelen basur hastalarında başarılı ve etkilidir. Anoskop kullanılarak anüs içerisinde bulunan meme lazer ısısıyla tahrip edilir.

RBL (Lastikle boğma yöntemi): 2. ve 3. derece rahatsızlıklarda lazer yetersiz kaldığından RBL, Türkçe ismiyle lastikle boğma yöntemi uygulanmaktadır. Mevcut basur memesinin boğularak yok edilmesi amaçlanır.

THD Yöntemi: 4. derece basur hastaların için uygulanan ve başarılı bir yöntemdir. Bu yöntemde ki amaç basur memesine kan gelmesini sağlayan damarların tespit edilmesi ve anüsün 5-6 cm yukarısından bağlanmasıdır. Bu şekilde kan gelmeyen memeler kendiliğinden büzülerek, yok olmaktadır.

Size en yakın kliniğimize irtibat numaralarımızdan ulaşarak, randevu alabilir. Basur muayenesi olabilirsiniz. Muayene esnasında hekimlerimiz kullanılması gereken yöntem ve ücreti belirtmektedir. Tedavi tercih ederseniz hemen başlayabilmektedir.

Yazar: Op. Dr. Ergun AYGÖREN
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Ergun AYGÖREN 1982 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz