Sitemizde hemoroid ile alakalı olarak merak edilen ve bilinmesi gereken yazılarımıza devam ediyoruz. Basur tanımını ve belirtilerini yazarken makat hastalıklarının içerisinde en az ağrı yapan sorunlardan biri olduğundan bahsetmiştik.
Basurun ağrı yapmasına sebep olabilecek bir faktör vardır. Bu da 3. derece iç basur da memenin dışarı çıkması ve içeri ittirilmemesinden dolayı makat kasları arasına sıkışmasının sebebiyle meydana gelen ağrılardır. Aynı şey 4. derece iç basur için de geçerlidir. 3. derece memeler parmakla içeri ittirilebilir fakat 4. derecede ki memeler ittirilemez ve makat kasları arasında sıkışmaktadır. Bu duruma tromboze hemoroid yani basur memesi boğulması denilmektedir.
Ağrı oluşmaması için basur memesine dikkat edilmelidir
Dilerseniz ilk olarak bilmeyenler ve diğer yazılarımızı incelemeyen arkadaşlar için iç basur derecelerini hatırlayalım. İç basur 4 dereceye ayrılmaktadır.
İç basur başlangıcı 1. dereceyle (en hafifi) başlamakta, 2 ve 3 şeklinde devam ederek en fazla şikayete maruz bırakan 4. dereceye ulaşmaktadır. 1. derece hemoroidte sadece kanamalar görülürken memenin büyüme göstermesiyle 2. ve 3. derecelere ulaşımı gerçekleşmektedir.
Bu evrede memeler dışkılama esnasında anüsten dışarı çıkmaktadır çoğunlukla dışkılama işlemi sona erip ayağa kalkıldığında içeri girerler. Eğer girmediği hissedilir veya fark edilirse el yardımıyla içeri ittirilen tipte ki memelerdir.
El yordamıyla içeri girmeyen 2. ve 3. memeler ile artık el yordamıyla da içeri girmeyen 4. derecede ki memeler makat kaslarının arasında sıkışmaya maruz kaldığı taktirde ağrılar artış göstermektedir. Bu durumda oturma banyosu veya basur için geliştirilmiş olan uyuşturucu etkisi olan merhemler kullanılabilmektedir.
Anestol Krem Kullanılabilir
Ağrı problemiyle karşı karşıya kalındığında kişiler şikayetlerinin azalması için arayış içine gireceklerdir. Bu durumlarda anestol krem kullanılarak bölge uyuşturulabilir, bu sayede ağrılar azalma gösterecektir. Ürünü tüm eczanelerden reçetesiz olarak da temin edebilmek mümkündür.
Tedavi gerektirir
Hemoroid rahatsızlığına maruz kalan kişilerin tedavi olması gerekmektedir. Çünkü hemoroid kendi kendine ya da ilaçla geçebilecek olan bir sorun değildir. Fakat tedavi olunduktan sonra kabız kalmamaya ve ıkınmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Kabızlığın giderilmesi hakkında sitemizde ayrıntılı bir konu hazırlanmıştır.
Bu problemin tedavisini gözünüzde büyütmeyin, çünkü günümüzde teknolojinin sağlık alanına kattığı gelişmeler sayesinde ameliyatsız olarak uygulanan tedavi yöntemleri bulunmaktadır. 3-15 dk aralığında gerçekleştirilen bu yöntemler ile tedavinizi olduktan sonra günlük hayatınıza devam edebilmeniz mümkün olmaktadır.
Ameliyatsız tedavi yöntemleri için hazırlamış olduğumuz sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz;
Lazer Yöntemi
THD Yöntemi
Lastikle Boğma Yöntemi
Merhabalar, ben Op. Dr. Canan ERDEM, 1967 doğumluyum 1984 yılında Etiler Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne girdim ve 1990 yılında mezun oldum. 1991 yılında Erzurum’da mecburi hizmetimi tamamlayarak 2000 yılında Kartal Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanlığı İhtisasımı tamamladım.